کد مطلب:304 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:246

احکام عَقیقه
(مسأله 2984) عقیقه كردن برای نوزاد، عملِ مستحبّی است كه درباره آن بسیار سفارش شده، بلكه ظاهر بعضی از اخبار و فتاوی وجوب آن است، و در سلامت و بقای فرزند تأثیر به سزایی دارد، و اگر از روز هفتم تأخیر افتد، ساقط نمی شود بلكه اگر عقیقه



ــــــــــــــــــــــــــــ



1 ـ وسائل الشیعه، كتاب النكاح، باب 22 از ابواب «احكام الاولاد»، حدیث 2.



[506]

را تا وقت بلوغ كودك تأخیر اندازند، مستحبّ است خود او هرگاه توان داشته باشد عقیقه كند، بلكه اگر شك داشته باشد كه برای او عقیقه كرده اند یا نه، باز هم مستحب است عقیقه نماید، هرچند سنّ او زیاد باشد.



(مسأله 2985) حیوانی كه برای عقیقه انتخاب می شود، باید شتر یا گاو یا گوسفند باشد و بهتر است شرایط قربانی در آن رعایت شود، یعنی حیوان سالم و بدون عیب باشد و «شتر» حدّاقل پنج ساله و «گاو» دو ساله و «بز» بنابر احتیاط دو ساله و «میش» یك ساله باشد، ولی رعایت این شرایط لازم نیست، بلكه چنانچه حیوان چاق و پرگوشت باشد، كفایت می كند.



(مسأله 2986) عقیقه در نوزاد پسر و دختر فرقی نمی كند، ولی بهتر است عقیقه برای پسر، حیوان نر و برای دختر، حیوان مادّه باشد.



(مسأله 2987) بهتر است گوشت عقیقه را به نحو ساده و با آب و نمك بپزند و حدّ اقل ده نفر از مؤمنان را برای خوردن آن دعوت كنند، تا از آن بخورند و برای نوزاد دعا كنند، و می توانند گوشت عقیقه را میان مؤمنان تقسیم نمایند و از آنان بخواهند تا برای نوزاد دعا كنند. همچنین مستحب است در تقسیم كردن، استخوان های عقیقه را نشكنند و مستحب است یك چهارم آن را برای قابله بفرستند.



(مسأله 2988) برای پدر و مادر نوزاد و عائله پدر مكروه است از عقیقه نوزادشان بخورند، و این كراهت برای مادر نوزاد بیشتر است.



(مسأله 2989) اگر به جای كُشتن عقیقه پول آن را به فقرا بدهند، كفایت نمی كند ولی اگر پول آن را به فرد یا مؤسسه خیریه ای بدهند تا از آن پول عقیقه ای تهیّه كرده و آن را بكشند و بین فقرا تقسیم نمایند، كافی است.



(مسأله 2990) كسی كه می خواهد در عید قربان قربانی مستحبّی كند، اگر نیّت عقیقه نیز بنماید، كفایت می كند.رر